Кузманоски е роден во Тетово во 1939 година. Во 1966 година дипломирал на Академијата за применети уметности во Белград, Србија. Неговото ателје се наоѓа во родното Тетово каде поседува огромна колекција на уметнички слики. Член е на Друштвото на ликовните уметници на Македонија.

Сведоци
Актови
Цртежи
Девојки
Портрети
Мртва природа
Пејсажи
Апокалипса
Полиптих

ИЗЛОЖБИ

САМОСТОЈНИ ИЗЛОЖБИ

 • 1967 Тетово, Уметничка галерија
 • 1968 Скопје, Центар за култура и информации
 • 1971 Тетово, Собрание на општината (полиптих на Кирил Пејчиновиќ - Тетоец по повод прославата на неговото раѓање
 • 1975 Тетово, Дом на културата „Иљо Антески-Смок“
 • 1977 Нови Сад, Мал ликовен салон
  Скопје, Центар за култура и информации
 • 1978 Сараево, Дом на културата - „Васе Пелагиќ“
 • 1979 Делчево (Гоцеви денови), Дом на културата
 • 1983 Нови Сад, Мал ликовен салон
  - Охрид, Дома на културата „Григор Прличев“
  - Скопје, Уметничка галерија
  - Тетово, Дом на културата „Иљо Антески-Смок“
 • 1988 Будва
 • 1989 Скопје, Студио„Б“
 • 1990 Тетово, Уметничка галерија на музеј на градот Скопје, Центар за култура и информации
 • 1992 Париз, ДРУО
 • 1994 Скопје, Културно-информативен центар,
  - Тетово, Дом на културата „Иљо Антески-Смок“
 • 1995 Париз, ДРУО
  - Тетово, ликовен салон при Основното музичко училиште
 • 1997 Париз, ДРУО
  - Скопје, Музеј на град Скопје (30 години творештво)
  - Тетово, Дом на културата „Иљо Антески-Смок“
  - Кичево, Меморијален музеј на НОБ
 • 1998 Крушево, Музеј на НОБ „Наум Наумовски-Борче“
  - Кочани, Дом на културата „Бели мугри“
  - Струмица, Работнички универзитет „Јоска Свештарот“
 • 1999 Тетово, ликовен салон при Основното музичко училиште (изложбата е насловена како „Париска средба“)
  - Битола, Уметничка галерија
  - Скопје, Културно-информативен центар
 • 2000 Струмица, Работнички универзитет „Јоска Свештарот“
  - Париз, Citè Internationale des Arts
  - Тетово, ликовен салон при Основното музичко училиште
  - Охрид, Дом на културата „Григор Прличев“
 • 2003 Тетово, ликовен салон при Основното музичко училиште
  - Ново Село, Дом на културата „Јане Сандански“
  - Струмица, Завод за заштита на споменици на културата
 • 2004 Париз, Citè Internationale des Arts
 • 2005 Скопје, Музеј на град Скопје, 40 години творештво
  - Куманово, Дом на културата, 40 години творештво
 • 2007 Скопје, Национална галерија, Мала станица „40 години цртеж“
  - Свети Николе, Дом на културата
  - Штип, Дом на културата „Ацо Шопов“
  - Делчево, Дом на културата
  - Неготино, Дом на културатa
 • 2009 Берлин, "Art Center Galerie"
  - Нинберг, "Ehrenhalle des rathauses"
  - Кавадарци, Дом на културата
  - Њу Јорк, Македонски културен центар
  - Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, Ликовен салон
 • 2011 Гевгелија, Хотел Аполонија
 • 2012 Виена, Galarie "Palais Porcia"
  - Скопје, Глаерија „Око“
 • 2013 Скопје, Матица Ексклузив
Од 1967 до 2013 година учествувал на повеќе од 250 групни изложби во земјата и во странство.
сите права се задржани ©2014 Павле Кузманоски, дизајн ЕОН Мултимедија